Аз оцелях 20 години в сферата на недвижимите имоти

Ще кажеш беше вчера, като започнах да се занимавам с недвижими имоти. Поглеждайки назад, 20 години се оказват сериозен опит и история. Професията беше съвсем нова за страната ни и бяхме от първите, които стъпвайки на чуждия опит, убеждавахме клиентите, че информацията струва пари и възползвайки се от услугата ни ще имат повече ползи и по-голям избор от имоти.

Учехме се в движение, градяхме име, както на брокери, така и на агенцията, в която работехме. Винаги сключвахме договори с клиентите и си регламентирахме отношенията с тях.

Но само след 3-4 години се появи бум в търсенето на имоти, появиха се много случайни брокери и започнаха имотните измами. Професията започна да се опорочава и от малка част недoбросъвестни играчи на пазара, излезе лошото име на брокерите. Въпреки, че стадо без мърша не може, гилдията и законотворците не се постараха с нищо да променят ситуацията. При последващата криза бранша се поизчисти и около 2000-та година, фирмите намаляха драстично.

В последващият бум, се появиха англичаните, имотния пазар се разрасна до небивали размери. Но тъй като не си взехме поуки от миналото, повторихме грешките.

Въпреки това бизнеса се разви заедно с новите технологии. Вече е немислимо да си фактор на пазара, ако нямаш фирмен сайт, представителен офис,  много знания и умения (юридически, търговски, чужд език, компютърна грамотност и други). Даже и хората, които градят законите се сетиха и написаха някакви правила, но преди да ги приемат ще е добре да запознаят брокерите и да чуят и техните идеи и предложения, за да се направи нещо наистина работещо.

Пепа Стойнова