Високи ли са комисионните на брокерите?

Във всяка държава и дори във всеки град, в зависимост от състоянието на пазара за недвижими имоти, има приета средна комисионна цена за сделка. Тя най-често е процент от цената на имота. За Велико Търново средната комисионна при покупко-продажби е по 3% за градски имоти и по 3.5% за извънградски от двете страни участващи в сделката (продавач и купувач). При наемите е по 50% еднократно от договорения месечен наем, от наемодателя и наемателя.

За да работи за Вас и да защитава Вашите интереси брокерът трябва да е достатъчно добре мотивиран. За да получи комисионна той трябва да извърши следните дейности и да притежава следните умения:

 1. да събере достатъчна информация от Вас за вашите нужди
 2. да Ви даде пазарна информация за търсенето и предлагането в момента
 3. да определи пазарната цена на имота
 4. да Ви ориентира за очакваните тенденции на пазара
 5. да направи преценка за конкретен имот
 6. да направи маркетинг
 7. да Ви подпомогне в осигуряването на дофинансиране, чрез кредит от банка
 8. да Ви подпомага в процеса на договаряне на сделката
 9. да познава законодателството в сферата на недвижимите имоти
 10. да Ви помогне за осигуряването на необходимите документи за сделката
 11. да направи необходимите проверки за вещни тежести на избрания имот
 12. да Ви насочи към опитни специалисти в бранша (адвокат, нотариус, геодезист, инженер конструктор, архитект, оценител и др.)

Ако считате, че сам можете да се справите с горните условия, моят съвет е да не търсите брокер. Българското законодателство дава възможност да придобиете или продадете имот без посредник и така ще си спестите заплащането на комисионната.

Но ако сте специалист само в една от горните области, а в другите не сте, се обърнете към брокер, който е добър специалист. В такъв случай ще си спестите ценно време, нерви, средства за реклама, а в някои случаи и загуба на пари. Тогава, слагайки от една страна вашите неудобства, а от друга стойността на комисионната, която ще платите,  цената ще Ви се стори ниска за това, което получавате насреща, а именно – спокойствие и сигурност.

Пепа Стойнова