Време за равносметка

Изминава още една кризисна година за Недвижимите имоти. 2011 година беше стабилна и малко по-добра от предходната 2010, но продажните и наемните цени продължаваха да падат.

Средните цени  на недвижимостите във Велико Търново паднаха под 400 Е/кв.м. През 2011 година се търсеха основно имоти за жилищни нужди и то предимно в ниско ценовия сегмент. Двустайните апартаменти бяха най-продаваните. Основните им купувачи бяха млади семейства с добри доходи. Въпреки че кредитирането от страна на банките бе по-отворено от предните 2 години, все пак за купувачите не бе лесно да получат ипотечен кредит.  Панелните апартаменти отново бяха най-търсени на пазара, заради добрите характеристики, и основно заради по-ниска цена. При новото строителство, предприемачите станаха по-гъвкави, като предлагаха жилища завършени до ключ и на изплащане в рамките на 5 години. 

Като тенденция през изминаващата 2011 година наблюдавахме завишен интерес към гаражите. Те се купуваха както с жилище, така и самостоятелно. При това не само в центъра, заради „синята зона”, а и в кварталите.

Спада на цените и слабото търсене най-много се отрази на извънградските имоти, които се намират на над 20 километра от големите градове. Инцидентни са търсенията на чужденци за извънградски имоти. Понеже профилът на търсенето рязко се промени, къщите, към които се проявява интерес, трябва да са ремонтирани и с всички екстри на цени от 10 – 30 000лв.

Намаля и интересът към офис помещенията, търговските обекти и парцелите за сметка на нарастващото им предлагане. Въпреки понижаващите се цени, много обекти останаха празни. Същото се случи и с много от студентските квартири. Критериите на младите хора нараснаха. Пазарът предлага качествени квартири, които се отдават на добри наеми, но останаха празни жилища, морално остарели, без съвременни условия за живот.

Предвижда се Новата 2012 година да бъде стабилна с растеж при сделките, на приблизително същите ценови нива. Очаква се да се завърнат спекулативните сделки, заради евтините имоти.

Пепа Стойнова