Наем или заем, това е въпроса?

2009година беше година на изчакване, банките затегнаха здраво колана на кредитирането, купувачите, които разполагаха с пари кеш, изчакваха цените на имотите да стигнат дъното, а инвеститорите масово замразяваха проектите си.

2010година беше година на бавно стабилизиране. Разрешителните за изграждане на нови обекти бяха в пъти по-малко от предходните години, а броят на покупко-продажбите започна бавно да нараства едва когато се усети  размразяването на кредитите.  

2011година стабилизирането със сигурност ще продължи с бавни темпове, но не се очаква цените да падат повече. Прогнозите сочат, че през настоящата година ситуацията на пазара значително ще се подобри и възможностите за изгодна покупка ще се увеличават.

Динамиката на пазара на недвижими имоти ще зависи до голяма степен от поведението на банките, които обещават кредити, но без да поемат големи пазарни рискове. Добрата новина е, че през 2011 се очаква пълно възстановяване на банковия сектор в Централна и Източна Европа, съответно и българският банков пазар също постепенно ще се възстанови

Задавате ли си  въпроса, защо да изплащате нечий чужд имот под формата на наем, вместо да влагате същите средства в свой собствен?

Много от купувачите все още не могат да вземат решение за покупка на имот и причините за това се крият основно в несигурността в доходите и заетостта им, но гледайте да не изпуснете момента, когато цените са най-ниски и има голям избор на имоти.

Съветвам Ви да направите разчет на доходите си, и да проверите дали наема, който плащате няма да е равен или близък до заема, ако си купите имот с кредит. По разумно е да се ограничите в големината на жилището, отколкото да изплащате чужд имот.

Пепа Стойнова