Намалете данъчните оценки г-да общински съветници

 

Данъчните оценки освен за плащане на данък сгради и такса смет служат и като основа за определяне на таксите при сделки с недвижими имоти. Закона повелява, че прехвърлителните такси са на база продажната цена на имота, но не по-малко от данъчната му оценка. Вярно е, че до скоро голяма част от сделките минаваха на данъчна оценка, за да се спестят суми, но в последно време се наблюдава обратна тенденция.

Цените на имотите паданаха от края на 2008година драстично. За Велико Търово от 25-50%, в различните сегменти на пазара на недвижими имоти. Продажните цени на търговските обекти, изключвайки търговските улици в центъра, се продават значително под данъчната оценка. Същото се наблюдава и при някои жилищни имоти.

Когато пазарът на недвижими имоти бележеше ръст всяка година, данъчните оценки се вдигаха. Сега, след като има траен спад вече 4-та година, време е г-да общински съветници да помислите за намаляване. Има достатъчно време до изготвяне на бюджета за следващата година, за преценка и изчисления, за да не натоварвате гражданите с изкуствено завишени такси.

Пепа Стойнова