Анализ на изминалата 2015 година

Време за равносметка и за 2015година. Годината беше една от първите след кризата, където цените на недвижимите имоти започнаха да растат с бавни темпове. Ръстът на цените за годината стигна 6% , при качествените имоти на комуникативни места.

Отново жилищните имоти имаха превест пред всички други. Купуваха се имоти предимно за задоволяване на жилищните нужди на хората. Наблюдаваха се наченки на инвестиционни намерения, главно в двустайни апартаменти, на добри места, с южно изложение, на междинни етажи, на ценови нива между 50 -60000лв.

Двустайните и тристайните апартаменти ново строителство бяха най-търсените, но не и най-купуваните. След няколко огледа купувачите се преориентираха към старо строителство на тухлени апартаменти на добра дестинация или хората с по-малки финансови възможности се ориентираха към панелни апартаменти.

Много млади семейства закупуваха жилища след продажба на друг имот или с финансова помощ от фамилията.  Търсещите ипотечен кредит не бяха много, въпреки подобряващите се условия на банките.

Новото строителство също имаше своите клиенти. Строителните фирми се отсяха от кризата и на пазара останаха стабилни фирми с финансови възможности. Продажбата на „зелено” беше факт. Предприемачите бяха по-гъвкави, като предлагаха жилища завършени до ключ, а някои от тях и на изплащане в рамките на 8 години.

При извън градските имоти търсенето беше слабо и сделките бяха малко. Цените на къщите в селата далече от градовете направо се сринаха. Продавачите живеят в миналото, когато имаше голямо търсене от чуждестранни купувачи, което през изминалата година беше инцидентно, като се търсеха отремонтирани къщи на ниски цени.

Все още липсва интерес  към офис помещенията, търговските обекти и парцелите.    Пазарът на наемите беше успешен. Наемаха се качествени квартири, които отговарят на съвременните изисквания за живот, но останаха празни големи жилища, не ремонтирани, със стари мебели и морално остарели.

Предвижда се Новата 2016 година да бъде стабилна със слаб растеж при цените на имотите. Очаква се да се завърнат спекулативните сделки, заради все още евтините имоти.

Пепа Стойнова