Анализ на пазара за недвижими имоти за 2018г

Пазарът за недвижими имоти през 2018г се обуславяше с повече сделки с ипотечни кредити. В началото на годината броя на сделките и повишаването на цените беше значително по-голямо в сравнение с последното тримесечие. Средното повишение на цените е около 7% на годишна база, сравнение с 2017- повишението беше 8-9%. Очертава се успокояване на пазара.  Тенденцията на банките е да занижат процента на финансиране на около 80%, с цел минимизиране на лошите кредити. Все повече ще се търсят жилища за задоволяване на собствeни нужди, а не с инвестиционна цел.

Най-търсени бяха двустайните апартаменти, с инвестиционна цел и тристайните, с цел задоволяване на жилищни нужди.  Новото строителство отново беше хит.  Като, че позабравили риска, отново се сключваха сделки „на зелено”.

Цените при панелните жилища, особено санираните сгради на добри места, често се конкурираха със старото монолитно и неподдържано строителство.

При наемите се търсеха традиционно, малки жилища ново строителство, със съвременни мебели и климатик или отопление на газ. За двустаен апартамент цената според състоянието варираше от 300 до 500лв, при тристайните от 400-700лв.

Тенденциите за 2019г са за  увеличаване на предлагането, успокояване на цените, дори леко намаляване.

Пепа Стойнова