Анализ на пазара за 2019 година

През изминалата 2019г. имотния пазар беше стабилен, липсваха резки промени и покачването на цените беше плавно в рамките на 5-7% .

През цялата година се забелязваше по-пасивно поведение от страна на купувачите,  увеличиха се броя огледи  и имотите престояваха по-дълго на пазара.  Очакваното повишение на лихвените проценти по кредитите също не се случи, но въпреки това намаляха сделките с кредити.

Пазарът продължава да бъде движен основно от български купувачи.  Най-търсени са тристайните апартаменти с цел задоволяване на жилищни нужди, докато при покупки с инвестиционна цел се предпочитаха двустайни и едностайни. Също така имаше превес  на новото строителство спрямо старото. Все повече клиенти се ориентират към ремонтирани и обзаведени жилища.

При наемите и през изминалата година се търсеха най-много двустайните апартаменти, които отговарят на съвременния начин на живот. Много стари и не ремонтирани жилища останаха без наематели.

Изпратихме една добра година за недвижимите имоти, като очакванията ни за настоящата 2020г са за стабилен пазар, без предпоставки за повишаване на цените, даже леко обръщане на тенденцията. Все още  вложението  в  недвижими имоти е най-сигурния и доходоносен начин да съхраним парите си.

Пепа Стойнова