Защо трябва да обявите жилището си за продажба преди празниците

Краят на годината е време на равносметка. Хората премислят какво им се е случило през годината и кроят планове за следващата. Това „време разделно“ не подминава и имотния пазар. Именно тогава много собственици преценяват дали да продадат своя имот или да изчакат по-добри времена. Защо обаче да обявите имота си за продажба преди зимата да е дошла? Отговор на този въпрос за читателите на Imot.bg дава Валентин Съйков, управител на агенция „Имоти” ООД и основател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.

- Господин Съйков, какъв е днес профилът на купувача?

- Всеки брокер ще ви каже, че в момента на пазара има много клиенти, които трескаво търсят имот за закупуване. Те са мотивирани, готови да купят веднага имота, който отговаря на техните изисквания.

В профила на купувача преобладават две категории. Първата е тази на младите хора с добри доходи, а често и с родителска подкрепа, които искат да закупят своя първи дом. Втората е на по-заможните граждани на средна възраст, които кризата в КТБ и последвалия срив на лихвите накараха да преосмислят стратегията им на спестяване от банкови депозити към инвестиция в недвижим имот. Нека собствениците, решили да продават да се възползват от тези активни купувачи, за които приближаващите Коледни и Новогодишни празници не са причина да прекратят ходенето по огледи и преговорите за закупуване на имот.

- Какво е качеството на предлаганите имоти на пазара в момента?

- Предлагането на качествени имоти в предпочитаните райони на София и други водещи градове е на критичния минимум. Всеки имот с добри характеристики, който се предлага на нормална пазарна цена, намира бързо своята реализация. Тенденцията на пълзящо покачване на цените може да изкара на пазара собственици, които не са притиснати от нуждата или от непосилни кредити и засега изчакват по-добри времена.

На хоризонта се задава и нова вълна. Тя се вижда в броя на издадените разрешения за строеж и дори само при обикновена разходка в районите, където е съсредоточено новото строителство. Лавинообразно расте търсенето на парцели за строителство.

Възможностите за избор пред бъдещите купувачи напролет сигурно ще се увеличат. Респективно тези, които все още се колебаят дали да обявят имота си за продажба сега е добре да знаят, че конкуренцията ще се увеличи.

- Какво е предимството за участниците на имотния пазар от ниските лихви по ипотечните кредити?

- Конкуренцията между банките в областта на ипотечното кредитиране е изключително остра. Лихвените проценти никога не са били така благоприятни за кредитополучателите. Тази обстановка и страхът, че няма да успеят да се „класират“ за мечтания от тях имот кара мнозина купувачи да теглят кредити на максимума на възможностите им.

Развързаните кесии на банките ще дадат на продавачите също добри шансове, ако получените средства от продажбата не им стигат и трябва да закръглят сумата на бъдещото вложение с помощта на банков заем.

- Търсенето продължава да надвишава предлагането.

- Преобладаващото търсене над предлагането е характерно само за готовите жилища. Причините са различни. Младите хора са нетърпеливи да се нанесат, а и банките отпускат кредити изключително след Акт 16. Рентиерите също искат да започнат да получават доход от парите си под формата на наем веднага.

Важно е да се знае, че ако получите една добра сума при продажбата на своя апартамент, имате различни печеливши варианти. С пари в брой можете да закупите „на зелено“ или в начален етап имот, чиито показатели са значително по-добри от тези на апартамента, който сте продали. Главната ви задача в случая е да сключите договор с надеждна строителна фирма. Това ще ви посъветва вашият брокер.

Да не забравяме, че изчерпващото се предлагане е характерно само за жилищните имоти. Пазарът на бизнес имоти още се опитва да се освободи от натрупаната през годините на бума излишна стока. С повече търсене и находчивост можете да се купи изгодно доста ценен офис или търговски обект, чиято рентабилност от отдаване под наем е по-висока от жилище на същата цена.

от имот.бг