Има ли печалба при отдаване на имот под наем?

Много собственици на жилища си задават въпроса: има ли печалба при отдаване на имот под наем?

За някои отдаването е въпрос на оцеляване. За съжаление при тях става все по-трудно да си намерят наематели. Причината е, че тези наемодатели предлагат имотите си със стари мебели, със стара неуплътнена дограма, в много случаи доста занемарени. Използват средствата от наемите за да могат да си плащат консумативните разходи на жилищата, в които живеят и не влагат средства за поддръжка и обновяване на квартирата. Единственото предимство при тях е, че жилищата се намират предимно в центъра.

Друга група наемодатели е тази, която е закупила имот за подрастващите деца и докато станат самостоятелни, родителите ги отдават под наем. При тях ремонта също се отлага, докато пораснат децата. Недостатък при тези имоти е, че наемателите не могат да разчитат на дългосрочност при договора.

Все повече се срещат хора, закупили няколко имота с цел да ги отдават под наем. При тази група наемодатели, може да се разчита на дългосрочен договор на съвременно обзаведен и поддържан имот. Цените при тях са по-високи, но са адекватни на предлаганото.

Има строители, които завършват до ключ и обзавеждат цели секции, и ги отдават под наем. При тях предимствата са като при горната група, в плюс е  поддържането на общите части.

В ограничени случаи има интерес и към необзаведени апартаменти.

Най-скъпо се предлагат самостоятелните, съвременно направени къщи с гараж и добре поддържан  двор.

Все повече наемодатели декларират доходите си от наем.   От общият приход се признават 10% нормативно признати разходи и разликата се облага с 10% данък.

Вероятно няма да станете много богат от отдаване под наем, но може да си подобрите значително живота. Дори след платените данъци и поддръжката пак ще излезете на печалба. Ако си партнирате с брокер, той би Ви дал оптимална цена на имота, и ще Ви осигури постоянна заетост за  да получавате наемите редовно.

Пепа Стойнова