Какво се случи на имотният пазар за изминалата 2012 година

Измина още една година, която надявам се ни направи по-опитни, по-мъдри и по-големи професионалисти.

През 2012 година имаше стабилизиране на цените на жилищните имоти. Спадът от началото на годината беше изместен от задържане на цените към края на периода. Купуваха се най-вече двустайни и тристайни апартаменти за задоволяване на жилищни нужди. Въпреки ниските цени на имотите, спекулативните сделки почти липсваха или бяха пренебрежимо малко. Преобладаващото търсене  беше на нива от 25-40000Е. По-голямата част от сделките бяха със собствено финансиране, по-рядко купувачите прибягваха към ипотечни кредити, в повечето случаи до финансираха с малки потребителски кредити или помощ от роднини и приятели.

Търсенето  за ново строителство,  от инвеститор отбеляза слаб спад, в сравнение с 2011г.   Преоритетно се купуваха жилища от вторичен пазар на новопостроени жилищни сгради, завършени, дори се предпочитаха напълно обзаведените имоти.

Не липсваше интерес към старото строителство.  Купувачите търсеха доброто местонахождение ,  изградената инфраструктура, междинните етажи и наблягаха на баланса между състоянието и добрата цена.

Към панелните апартаменти също имаше интерес, заради по-ниските цени и удобното разпределение.

Най-малко търсене имаше за извънградски имоти. Продавачите все още не проумяват този факт и се разваляха сделки за 1000-2000лв. Предлагането е голямо, но на пазара липсват качествени имоти на адекватни цени.

При търговските и офисните имоти, сделките бяха ограничени, предимно на  малки имоти в кварталите.

При наемите най-търсени бяха апартаментите ново строителство, обзаведени с нови мебели, ел техника и задължително климатизирани. Ценовите нива за двустайните апартаменти бяха от 200 – 350лв, а при тристайните от 300 – 600лв. Старите и неремонтирани имоти останаха незаети.

По-голям интерес имаше към складове. Въпреки предлаганите високи цени на квадратен метър, се намираше разумният компромис и сключените сделки бяха повече от предходната година.

При магазините и офис площите интереса беше занижен. Сделките бяха ограничени и спада в цените беше най-голям.

Очакванията за  2013г са за по-голям  растеж в броя на сделките при жилищните имоти и не толкова голям при сделките и наемите на търговските и офис площите.

Пепа Стойнова