Новото строителство – много желано и много отричано

Темата за Новото строителство е многопластова. Много съблазнително е да си купиш чисто нов апартамент. Това е приоритет на младите хора. В бума на имотите голяма част от сделките бяха с ново строителство. Купуваше се на зелено, дори преди обекта да има Разрешение за строеж. Апартаментите се предаваха в срок, собствениците ги завършваха по свой вкус и възможности и бяха щастливи новодомци. Банките привличаха клиенти и даваха примамливи и достъпни кредити. Кризата обаче отрезви сериозно купувачите и покупките преди удостоверение за въвеждане в експлоатация (акт 16) бяха единични случаи само при утвърдени строители.

Еуфорията, която беше в бума на продажбите и караше хората да купуват, без много да гледат и проучват строителните фирми  доведе до големи разочарования и загуба на средства. Бързото проектиране и строителство даде други дефекти; малки стаи, липса на спомагателни помещения (килери; мокри помещения), огромни неизползваеми тераси, лошо качество на довършителните работи. Банките промениха условията рязко, някои хора останаха без работа и това доведе до сериозно сътресение на пазара на новото строителство.

В момента строителите се отсяха, останаха само професионалисти, които имат възможности да построят сгради със собствени средства и да продават вече завършен продукт. Качеството също стана преоритет. Купувачите купуват за задоволяване на своите жилищни нужди и все по-рядко за инвестиция.

При новото строителство спада на  цените беше най-малък. Цените към настоящият момент варират в зависимост от местонахождението, етажа, изложението, етапа на завършеност при:

Боксониери и гарсониери  от 40-50кв.м -20 -32000Е,

Двустайни апартаменти от  50-70кв.м – 28-38000Е

Тристайни апартаменти от 70 – 100кв.м – 36-50000Е

Многостайни апартаменти от 120 -220квм – 50-120000Е

Къщи    от 100- 200000Е

С излизане от кризата архитектите проектират все по-красиви, удобни и съвременни сгради. Строителите завършват жилищата до ключ, като се съобразяват с желанията на клиента и разсрочват плащанията.

Информацията за цените от реализирани сделки за Вас  събра Пепа Стойнова със съдействието на агенции за недвижими имоти АБВ Имоти, Адрес, Акцент, Стандарт имоти, Тара, Явлена