Стигнахме ли дъното?

За която и сфера на съвременния живот да се сетим все задаваме същия въпрос: „Стигнахме ли дъното”. Не защото желаем да сме там, а защото се надяваме да се оттласнем по-лесно и да тръгнем нагоре.

Така е и при недвижимите имоти. Следим ситуацията в Европа в САЩ, а се оказва че бумът на имотите е в Азиятската част на световният пазар. При нас икономическата и политическата обстановка не стимулира нито чуждите инвеститори, нито местните играчи да инвестират в недвижимости.

Единствено стабилен си остава жилищният сегмент.  Жилищните имоти се купуват от необходимост, като сделките са предимно със средства от продажба на друг имот или земеделска земя. Продажбите с ипотечен кредит са сравнително малко. Новото строителство се продава и преди акт 16, когато предприемача го продава на лизинг до 10 години и при фиксирана лихва. По този начин се избягват таксите на банките  и обследването на доходите.

Изгодно се продаваха големи апартаменти старо строителство, за основен ремонт на добри локации. Но преди всичко търсенето е на апaртаменти ново строителство, завършени напълно, дори луксозно обзаведени. Обзавеждането се оказа в плюс и за по-евтините панелни апартаменти, които клиентите купуваха и веднага се нанасяха да живеят.

При извънградските имоти и миналата година имаше застой, търсенето е малко и сделки  се правят на много ниски нива. Интересът е главно в населените места в близост до Велико Търново, с редовен транспорт.

Ограничено се търсеха търговските и офис площи, главно в централната част на града. Множество обекти в периферията и кварталите останаха за поредна година свободни.

За разлика от 2012г интересът към складовете и парцелите  спадна драстично.

Още от края на 2013г и началото на  2014г се налага повишено търсене на жилищни имоти. Очакванията са за отлепяне от дъното в този сегмент и леко повишаване на цените.

Пепа Стойнова